top of page
  • Ünsal Makina

İhracatının %90’ını Avrupa’ya yapan Ünsal Makina, ABD’ye ihracat yolunda




1972 yılında Kayseri’de kurulan ve Avrupa standartlarındaki güç aktarım organları üretimiyle sektörün önemli isimlerinden biri olan Ünsal Makina, kuruluşunun 50. yılını kutladığı 2022 yılı sonunda yeni tesisini devreye alıyor. Kayseri İncesu OSB’de yer alan yeni fabrikayla üretim kapasitesini kademeli olarak artıracak olan Ünsal Makina, bu kapasiteyle %90’ını Avrupa pazarından 25 ülkenin oluşturduğu ihracat ağına, başta ABD olmak üzere yeni pazarlar ekleyecek.


Win Eurasia Fuarı’nda röportaj gerçekleştirdiğimiz Ünsal Makina Genel Müdürü Doğan Ünsal, hayata geçirdikleri yeni fabrika ve ihracat çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Firmanın hedeflerini dergimize değerlendiren Doğan Ünsal, artacak kapasitelerini yeni ihracat pazarlarına ayırdıklarını ve bu pazarların başında altyapı çalışmalarının tamamlandığı Amerika’nın geldiğini söyledi. Sırada Kuzey Afrika Bölgesi ve Orta Doğu var.


Sizi ve Ünsal Makina’yı tanıyabilir miyiz?


Doğan Ünsal, 1985 Kayseri doğumluyum. Prenses bir kızım ve yaramaz bir oğulum var. 1972 yılında Kayseri’de kurulan Ünsal Makina’nın yönetimi, 1. kuşaktan biz 2. kuşağa devrolmuş durumda. 50 yıla dayanan tecrübemiz ve 130 kişilik uzman ekibimiz ile güç aktarım sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Ana konumuz olan kasnak üretiminin yanı sıra kaplin üretimi de gerçekleştiriyoruz. Firma olarak satışlarımızın yüzde 40’ını yurt dışına gerçekleştiriyoruz ve ihracatımızın merkezini Avrupa Bölgesi oluşturuyor.


Ünsal Makina’nın ürün grupları ve çözüm sunduğu sektörler hakkında genel bir bilgilendirme yapar mısınız?


Ünsal Makina olarak imal ettiğimiz ürün gruplarımızın ana hattını, elektrik motorlarındaki hareketi makinenin diğer aksamlarına aktaran kasnaklar oluşturuyor. Bu kasnakların kendi içerisinde binlerce çeşidi var. Ünsal Makina olarak; V-kasnaklar, Poly-V kasnaklar, triger kasnakların üretimini yapıyoruz. Kasnak üretiminin yanı sıra HRC kaplin, yıldız kaplin ve KC kaplin üretimi de gerçekleştiriyoruz. Makinenin ana bileşenlerinden birinin üreticisi olarak, otomotiv hariç güç aktarımın olduğu endüstrinin her alanına çözüm sunuyoruz.






Avrupa standartlarında üretim yapan bir firma olarak çok ciddi bir ihracat gücünüz var. Ünsal Makina’nın dış pazar faaliyetlerinden bahsedebilir misiniz?


Ünsal Makina olarak satışlarımızın yüzde 40’ını yurt dışına gerçekleştiriyoruz. 25 ülkeye yaptığımız ihracatımızın yüzde 90’ını başta Almanya olmak üzere Avrupa Bölgesi’ne gerçekleştiriyoruz. Takdir edersiniz ki ihracatta en zorlu bölgeyi Avrupa pazarı oluşturuyor: Avrupa Bölgesi’ne ihracat yapacak üretim kalitesine ulaşmak kolay bir şey değil. İyi bir mühendislik ekibimiz ve firma olarak iyi bir geçmişimiz var. Önümüzdeki yıl Kayseri İncesu OSB’de yeni bir tesis devreye alacağız. Tesiste ilk etapta bir dökümhaneyi devreye alarak üretim kapasitemizi artıracağız. Oluşacak yeni kapasitemizi de yeni ihracat pazarlarına ayrıştıracağız. Yeni ihracat pazarlarımızın başında ilgili altyapı çalışmalarımızın bulunduğu Amerika geliyor. Beraberinde Kuzey Afrika Bölgesi ve Orta Doğu’ya da ihracat geliştirme çalışmaları yapıyoruz.


Ünsal Makina çatısı altından TORK PT markanız var. TORK PT hakkında bilgi alabilir miyiz?


Firmamızın 1. kuşağı Ünsal Makina’yı kurdu ve Ünsal Makina’yı iç piyasada önemli bir marka haline getirdi. 2. kuşak olarak bizler de 2018 yılında TORK PT markasını oluşturduk. TORK PT’yi global marka olarak devreye aldık ve çalışmalarımıza bu şekilde yoğunlaştırarak TORK PT markamızı Avrupa’da da tescilledik. Bizim hayalimiz; TORK PT’nin küresel ölçekte sektörün tanıdığı bir marka haline gelmesi. Bununla ilgili çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz.


Yeni fabrika yatırımınız hakkında bilgi paylaşabilir misiniz?


Kayseri İncesu OSB’de gerçekleştirdiğimiz yeni tesis yatırımızda bu yılın sonunda tam otomasyonlu dökümhanemizi devreye alacağız. Bu hat içerisinde yapacağımız yatırımlarla da kapasitemizi daha da artıracağız. Yeni fabrikamızda boş yerlerimiz de var. Birkaç yıl içerisinde o alanlara da yeni yatırımlar yapacak, talaşlı imalat kapasitemizi de artıracağız.






Küresel ölçekte yaşanan navlun sıkıntısı, termin sürelerinin uzaması ve ham madde krizini değerlendirebilir misiniz?


Navlunda yaşanan olumsuz gelişmeler, dünyanın en büyük sıkıntılarının başında geliyor. Bu sıkıntılar bizim gibi Türkiye’de imalat yapan ve iyi bir altyapısı olan firmalar için bir fırsat haline dönüşmüş durumda. Biz yerli üreticiler olarak Uzak Doğu ile rekabette çok zorlanıyoruz. Navlun maliyetlerinin artması ve terminlerin uzaması, bizi Avrupa pazarında biraz daha ön plana çıkardı. Bu kapasiteye hazır olan firmalar şu an ciddi işler yapıyorlar. 


Ünsal Makina olarak, bundan 2 yıl önce kapasite artışı yapmıştık. Üretim hattına sürekli olarak makine yatırımları yapan ve personel sayısını artıran bir firma olarak; küresel ölçekte yaşanan bu sıkıntılı sürece hazırlıklı yakalananlardan biriyiz. Bu krizi bir fırsata çevirdik diyebilirim.


Eklemek istedikleriniz…


Öncelikle Güç Aktarım Dergisi olarak sizlere sektörümüzde iyi bir yayın, kaliteli bir dergi oluşturduğunuz için teşekkür ederim. Güç Aktarım ile güzel makaleler okuyoruz ve bizim şirketimizden 2-3 mühendis arkadaşımız da bu makale çalışmalarına katkıda bulunuyor. Güç Aktarım Dergisi’ni destekliyoruz çünkü sektörü ciddi katkılar sağlamaya devam ediyorsunuz.



Comments


bottom of page